woensdag 4 september 2013

Amsterdamse Waterleiding Duinen

Afgelopen week begonnen met een aantal dagen vrij. Deze dagen deels besteed aan het bezoeken van een paar dingen die ik al een tijdje op mijn lijstje had staan. Een van die dingen was een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidings Duinen. Samen met een collega van het werk een dag op pad geweest naar dit natuurgebied of waterzuiveringsgebied. Ons hoofddoel was om de beroemde vossen eens van dichtbij te bekijken. Had van te voren al even geïnformeerd hoe dat zat met de vosjes daar. Die schenen pas 's middags te voor schijn te komen.
Dus zijn we eerst een stuk gaan lopen om het gebied eens een beetje te verkennen. Hoopte dat we ondertussen wat edelherten konden spotten. Helaas viel dat dus ook tegen. Afgezien van wat vlinders onderweg niet zoveel tegengekomen. Op bovenstaande foto staat de kleine parelmoervlinder. Verder verschillende witjes en zandoogjes en her en der een dagpauwoog. Na een klein hapje als lunch de terugtocht weer aanvaard op weg naar de vossen. Op de beruchte plek aangekomen zat er beneden bij het water een vosje op ons te wachten. We waren helaas niet de enige. Het vosje zat aan de andere kant van de sloot.
Na een kwartiertje vond vosje het wel genoeg en verdween in de struiken. Later bleek dat er boven op de weg een stuk of wat meer vossen geweest waren, die hebben we dus gemist. Tijd om terug te gaan naar de auto. Nog een wandeling van zo'n 2,5 kilometer voor de boeg. Op die weg terug werd ook het tweede doel van de dag min of meer ingevuld, namelijk de damherten. Niet zoals ik gedacht had in groepen maar veelal alleen of met zijn tweeën.
Zoals gebruikelijk weer een aantal foto's als afsluiting. De bovenste foto van dit artikel is een panoramafoto gemaakt uit zeven foto's in de buurt van de 1000 meter weg (of in mijn geval de duizend blaren weg). Zeker een mooi gebied. Over de tamme vossen heb ik nog wat twijfels maar leuk is het wel. Ik ga dan ook zeker nog een keer maar dan neem ik wel de fiets mee.

Tot de volgende keer.
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit

Ps Heb ondertussen het een en ander aan reacties ontvangen en ook stukjes op internet gevonden en toegestuurd gekregen over het fietsen in de AWD. Dit blijkt dus, helaas voor mij, niet toegestaan terwijl we toch wel fietsers zijn tegengekomen onderweg. Er schijnen soms ontheffingen verleend te worden, maar hoe en wat weet ik nog niet. Voeten beginnen langzaamaan weer beter te worden. Afwachten dus. Iedereen bedankt voor defecaties, zowel hier als per mail. Tom Smit

8 opmerkingen:

 1. Mooie serie foto's uit dit prachtige gebied. Ik begrijp je twijfels over de tamme vossen. Die heb ik zelf namelijk ook. Ondanks dat vind ik je foto van de vos in het water wel erg mooi!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rene,
   Bedankt. Had nog even de hoop dat de vos de oversteek zou wagen. Zwemmen kunnen ze namelijk als de beste, maar helaas dat zat er niet in deze keer.

   Verwijderen
 2. Leuk stukje, er zijn inderdaad geen edel-, maar damherten. Je kan natuurlijk je fiets wel meenemen, maar er mag in het gebied niet gefietst worden, misschien heb je de borden bij de ingang gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem,
   Blijkbaar ben ik dan niet de enige die de borden niet gezien heeft. Genoeg mensen zien fietsen aldaar.
   Zal wel eens gaan informeren.

   Verwijderen
 3. Het was erg leuk Tom. Nog bedankt voor het dagje uit! Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik je foto's zie, dan is je doel bereikt. Vossen, damherten en een mooie omgeving. En daar ook nog mooie foto's aan overgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ruud,
   Klopt inderdaad. Weliswaar niet helemaal zoals ik in gedachte had maar daarom niet minder. Nog maar een keer gaan.

   Verwijderen