maandag 9 juni 2014

Macro in de Betuwe

Een dag voor we met de fotoclub naar de Biesbosch zouden gaan om samen met Marco de Paauw het gebied in zijn boot te doorkruizen ben ik een aantal uren naar een mooi natuur gebiedje geweest in de Betuwe.
Was getipt dat er veel Sint Jansvlinders zouden zitten en dat gecombineerd met de fraaie orchidee├źn die er staan ben ik maar bijtijds die kant opgetogen. Was wel snikheet maar dat merk je in de auto nog niet zo erg. Maar toen ik uitstapte werd het me duidelijk dat het echt erg warm was. Dit is meestal niet gunstig voor de foto's van insecten omdat die dan heel erg beweeglijk zijn en zelden echt lang blijven zitten. Wat me wel weer duidelijk is geworden is dat dit gebiedje een enorme soortenrijkheid bied. Vele soorten vlinders, libellen en juffers gezien. Zelfs nog een jonge vos gespot die in de buurt van zijn burcht aan het rondstruinen was.

De foto's hierboven tonen een Gewone Oeverlibel(f) en een Grote Keizerlibel(m)

Alleen is 's middags rond vier uur niet het meest ideale tijdstip om te gaan fotograferen. Nog maar weer eens een keer 's morgens vroeg daar heen gaan. Bijgaand als afsluiting nog wat andere foto's. Let wel de twee eerste foto's hieronder zijn bewerkt met NIK-filters. Dit is een programma waarmee je bepaalde effecten op foto's kunt toepassen. Bij deze twee is er een rand om de foto's gemaakt met een kleur uit de foto's zodat er een beetje dromerig beeld ontstaat. De foto's zelf zijn gemaakt door het onderwerp, hier de orchidee met behulp van een reflectieschermpje in de schaduw te zetten en de achtergrond is het gras/bloemen etc welke door de zo'n belicht worden. Door nu wat over te belichten krijgt je onderwerp de correct kleur/belcihting en wordt de achtergrond overbelicht waardoor deze zacht. Het vage wordt bereikt door gebruikt te maken van een open diafragma.


Tot zover deze blog graag tot een volgende keer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten