vrijdag 2 mei 2014

Uitsluip viervlek


Al verschillende jaren probeer ik het uitsluipen van een libel of juffer op de gevoelige plaat vast te leggen. Helaas was me dat nog nooit gelukt. Wel de fase net na het uitsluipen, het oppompen van de juffer of libel. Dit heb ik al in een van mijn eerdere weblogs beschreven en laten zien (zie Groei Juffer). Maar dit jaar is het me dan eindelijk gelukt om met een beetje hulp op de goede plek en de goede tijd te zijn om het echte uitsluipen van een viervlek mee te maken en ook vast te kunnen leggen. Na een tip 's morgens vroeg op pad gegaan naar de aangegeven plek en inderdaad vele misschien wel honderden viervlekken die net waren uitgeslopen of die nog aan het uitsluipen waren of moesten beginnen.

Een mooi exemplaar uitgezocht die nog niet was uitgeslopen. Camera gereed gemaakt en klaar gaan zitten voor de uitsluip. Hieronder een kleine selectie van de foto's die uiteindelijk leiden tot een prachtlibel, in dit geval een viervlek, komend uit een niet zo fraai larvestadium. Hieronder zie je een volwassen en uitgerijpt exemplaar in volle glorie.
Op de foto bovenaan deze weblog is een overzichtsfoto te zien van het veengebied waar deze viervlekken, naast velen andere soorten overigens, geboren worden en leven. De tweede foto geeft een klein beetje weer hoe het er uit zag met al die net uitgeslopen en en nog uitsluipende libellen aldaar.
Tot zover deze blog over de uitsluip en graag tot een volgende keer.
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit


2 opmerkingen:

  1. Mooi om het zo te volgen Tom. Fraaie reportage heb je er van gemaakt.

    Gr. René

    BeantwoordenVerwijderen