woensdag 26 februari 2014

Crea-Diafragma.

Naar aanleiding van bovenstaande foto met de crocus een klein verhaaltje over hoe je het ook zelf kunt doen. Deze foto is gemaakt met een lensbaby met een diafragma met een stervorm.
In de foto hiernaast is zo'n zelfde diafragma toegepast bij een sneewuklokje waarbij het effectdiafragma iets beter uit de voeten komt. Als foto een stuk minder maar dat is voor dit stukje tekst niet zo van belang. Bij deze foto heb ik een gekreukeld zilver reflectieschermpje gebruikt welke de zon weerkaatst. Hierdoor ontstaan zeer veel sterretjes zoals je kunt zien. Elk lichtpuntje wordt in de achtergrond wordt dan weergegeven als een sterretje. Tevens een paar foto's die ik rond de kerst gemaakt heb waarbij de achtergrond bestond uit een net met kleine lampjes in het restaurant bij de IJsbeelden in Zwolle. Puur bedoeld om je een idee te geven van de mogelijkheden en zeker geen bijzondere foto's.

Voor dit soort effecten hoef je trouwens niet te beschikken over een lensbaby. Je kunt ze ook prima zelf maken voor elke lens. Zo heb ik een voorzetfilter gesloopt (de meest goedkope, het gaat niet om het filter zelf maar om de ring waar het inzit). Heb je een objectief met filtermaat 77mm koop dan een 77mm filter. Haal het glas eruit. Nu kun je bijv van dun karton of enig ander niet lichtdoorlatend materiaal een cirkel maken die precies op de plaats past in het filter waar je net het glas uit hebt gehaald. In deze cirkel maak je dan in het midden een vorm waarvan je graag wilt dat die op je foto komt. In de voorbeeld foto's zijn o.a een hart en stervorm. Zo kun je dus ook makkelijk zelf aan de slag zonder dat je een lensbaby nodig hebt. Je kunt de vorm er uithalen met een scherp mesje (hobbymesje) of met een pons die je vaak wel ergens bij een warenhuis kunt kopen op de papierafdeling of bij het kinderspeelgoed.

Let wel even op, hoe kleiner het gaatje wat je in het rondje maakt des te meer licht je nodig hebt dus langere sluitertijd. Zeker als je een gewoon objectief gebruikt zal dit op zich niet zo'n probleem zijn omdat je camerafuncties allemaal blijven werken. Bij een echte lensbaby ligt dat effe iets anders omdat daar geen elektrische connectie is tussen het objectief en de camerabody. Nu is waarschijnlijk ook gelijk duidelijk dat je cirkeltjes krijgt bij een normaal objectief. Door de lamellen in je objectief wordt een rondje gevormd, en hoe meer lamellen des te mooier wordt het rondje.
Vogeltjes en zonnetjes

Hopelijk heb ik met dit korte stukje een beetje je creativiteit geprikkeld en ben benieuwd naar eventueel resultaten. Tot zover deze blog over de diafragmavormpjes.
Graag tot een volgende keer.
Met vriendelijke groeten,
Tom SmitRoosjes en sterretjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten