zaterdag 29 juni 2013

Steenuilen

Een van de ouders op wacht.

Afgelopen week de mogelijkheid gekregen om steenuilen van dichtbij te fotograferen vanuit een schuilhut. Deze schuilhut bevind zich naast een boerderij waar een uilenkast in een oude perenboom is bevestigt. Op het moment dat ik er was waren er twee uilskuikens op het nest die op het punt stonden het nest te gaan verlaten. Vandaag troffen we het echter niet zo. De activiteit van de uilen was niet al te groot. Pa en Ma lieten zich niet echt zien. Een van beide ouders heeft een tiental minuten op een tak van de boom gezeten (zie foto bovenaan het artikel) om daarna met een paal als tussenstop weer in de bossen te verdwijnen. De jongen waren iets actiever, na een kleine 6 uur wachten kwam er een beetje leven in de brouwerij doordat een van de jongen wat vliegoefeningen wilde gaan maken.
Wat strek- en rekoefeningen voor de vleugels

Die sprong uit de nestkast en wipte wat over de takken heen en weer en probeerde zijn vleugels. Voor deze acties zat ik te dichtbij met mijn 500mm. Maar dat maakte het niet een mindere belevenis. De tweede waagde zich daar niet echter niet aan en bleef lekker binnen zitten. Voordat nummer een zich echter buiten het nesthok waagde werd er driftig in de rondte gegluurd of het allemaal wel veilig was. Dan kwam de kop uit het gat en dat leverde geinige plaatjes op zoals hieronder waar het uilskuiken zijn nek helemaal gedraaid had waardoor het net leek alsof hij op zijn zij liggend uit de nestkast lag te gluren. Bijgaand een aantal foto's die ik vanuit mijn schuilplek heb kunnen maken. Een hele gave belevenis.

Tot de volgende blog.
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit

Kiekeboo

Ik zie je wel

Wat moet dat daar

6 opmerkingen:

 1. Hoi Tom,

  Ooit hoop ik ook eens de steenuil voor mijn lens te krijgen. Tot die tijd doe ik het met deze foto's. En dat is zeker geen straf! Mooie serie heb je kunnen schieten, ondanks dat pa en ma niet echt meewerkten.

  Groet, René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rene,

   Dank je wel, Hopelijk lukt het jou ook een keer.

   Veel fotoplezier verder.

   Grt. Tom

   Verwijderen
 2. Een mooie serie! Goed verhaal erbij.
  Al met al een mooi onderdeel van je weblog Tom!
  Groet,
  Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Cees,

  Dank je wel. Jouw foto's zijn ook fraai.

  Grt. Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi foto's Tom. Een plezier om te lezen en naar te kijken! En inderdaad een gave belevenis.

  BeantwoordenVerwijderen