zondag 18 december 2011

Dagje Hoge Veluwe

Eindelijk weer eens tijd gehad om echt op pad te gaan, anders dan het uurtje of half uurtje na het werk en voor het donker wordt. Nadat ik eerst op woensdag de middag heb doorgebracht op de kunstijsbaan van Biddinghuizen om een poging te wagen om een rondje daar te kunnen schaatsen en eventueel een foto te kunnen maken van de schaatstocht door de wuivende rietlanden (viel wel een beetje tegen dat wuivende riet, maar ja dat kan ook bijna niet anders) en daar mijn doel te bereiken om het rondje te voltooien (viel heel erg mee en zijn uiteindelijk 6 rondjes geworden, dankzij de mensen daar die gelukkig ook een beetje in mijn tempo schaatsten en ik me dus aan op kon trekken) ben ik donderdag weer eens de Hoge Veluwe op geweest. Heb wel een jaarkaart hiervoor maar was al een tijd niet meer geweest. Ook mede door de steeds vroeger invallende duisternis.Goed, naar de Hoge Veluwe dus en mijn doel was eigenlijk me eens bezig te gaan houden met de mieren aldaar in de hoop dat ze nu wat minder fanatiek zouden zijn dan bij hogere temperaturen. Het ging echter al fout bij het park inrijden alwaar ik veel verschillende paddenstoelen langs de kant van de weg zag staan. Dus auto langs de kant en eruit om eens aan de slag te gaan met paddenstoelen. Had tenslotte de paddenstoelendag van de fotoclub Natuurfocus door omstandigheden moeten missen. Als je eenmaal een paddenstoel gezien hebt, dan is het einde zoek en zie je er steeds meer en steeds meer verschillende in allerlei kleuren en maten op allerlei plekken. De meest (voor mij althans) aparte plek was die op een boom op zo'n meter zes hoogte waar een paar kleine steelpaddenstoeltjes zich genesteld hadden op het plateau van een afgezaagde tak aan de boom. Natuurlijk ook vele zo in de grond maar ook op oude boomstronken en stammen en afgewaaide takken. En als je eenmaal zo bezig bent blijf je bezig.

Omgezaagde boom met heel veel kleine
zwammetjes aan de randen
Uiteindelijk toch maar verder gereden, maar ja niet veel verder kwam ik de volgende paddenstoelen alweer tegen, een heksenkring van paddenstoelen waarvan ik de naam niet weet (zoals bij de meeste paddenstoelen overigens, dus als iemand ergens een naam van weet dan hoor ik het graag). Na een ruim uur toch maar weer eens verder gegaan, ik was ondertussen al bij de splitsing met de Wildbaan terecht gekomen en ben die ingeslagen om eens te kijken of er misschien nog wat wild te zien was. Dat viel echter tegen en viel mijn oog wederom op paddenstoelen en schimmels.
Deze keer op een dode berk die speciaal voor dat doel was blijven staan (daarnaast ook voor insecten en andere kriebelbeestjes die dat nodig hebben. Ook laat men hier wel dode omgezaagde of omgevallen bomen voor liggen zodat de beestjes hierin kunnen schuilen, wonen of hun eieren er kwijt kunnen). Naast een tonderzwam zaten er ook allerlei kleine oranjekleurige schimmels op. Ook hier geen idee welke soort het is. En dat ook het leven van een tonderzwam eindig is, zag ik op de volgende berkenstam waar een vrijwel uitgeholde en verteerde tonderzwam zat.

Dode Tonderzwam

Uiteindelijk maar weer verder gereden en richting het bosje van Staf om daar te kijken of er wat wild te zien was. Maar wederom kwam ik niet verder dan de afslag in dit geval waar het ook al weer wemelde van de paddenstoelen aan beide kanten van de weg. Hier stonden veel geweizwammetjes en ook verschillende soorten mossen waaronder korstmossen.
Korstmos op tak
Ook kwam ik daar een paar kleine paddenstoeltjes tegen welke stonden te schuilen onder een boomstronk en welke ik pas zag nadat ik op mijn knieën om de stam heen gekropen was om een andere paddenstoel te fotograferen. Het grappige aan dat kleine groepje paddenstoelen was alsof er een soort lichtgevende rand omheen zat. Apart gezicht.
Ook hier hoefde ik niet veel verder te lopen/kruipen om steeds meer paddenstoelen te ontdekken.

Na verloop van tijd was ik dermate verkleumd en was mijn broek zo drijfnat van het op mijn knieën zitten dat ik eerst maar besloot om even iets warmer te gaan worden in de Koperen Kop. Wist van een vorige keer dat het daar redelijk warm was en eventueel bij een open haard mijn kleren wat zouden kunnen opdrogen. Zo gezegd zo gedaan. Spullen in de auto en op naar de Koperen Kop.
Spullen bij de open haard neergezet en zelf even wat te eten gaan halen, bakkie warme snert met een broodje. Ben normaal niet zo'n open haard figuur maar het was er warm, eigenlijk te warm want nadat ik de snert en het broodje op had ben ik onderuitgezakt nog even een half uurtje blijven zitten waarbij de ogen moeite hadden om open te blijven. Heerlijk gezeten en gebabbeld met een aantal mensen die ook de Hoge Veluwe opgetrokken waren. Daaronder ook een dame die tot nu toe alleen op de fiets de Hoge Veluwe had bezocht en nu er achter kwam dat er veel meer plekken waren dan ze op de fiets ooit gezien had. Soms heeft een auto ook zijn voordelen.
Ondertussen ook even nagedacht hoe verder de dag in te vullen voor zover er nog tijd was. Was ondertussen al wel rond drieën geworden. Uiteindelijk besloten om toch nog even naar de mieren te rijden en dan op huis aan te gaan.

Bij de mierenhoop aangekomen bleken alle mieren al vertrokken te zijn naar de warmere plekken en er was dus geen buitenactiviteit. Ben toen even om de mierenhoop heen gaan kijken en kwam uiteraard ook daar paddenstoelen tegen maar ook bekertjesmos wat al rood begon te kleuren. Vind dat nog steeds een van de meest mooie mossoorten om te zien en te fotograferen.
Er was op deze plek nog niet zoveel rood bekertjesmos, maar begreep later van iemand dat op andere plekken al veel meer rood bekertjesmos stond. Dat bewaar ik dus voor een volgende keer. Na zo'n uurtje bij de mierenhoop te zijn rondgestruind heb ik de spullen ingepakt en ben op weg naar huis gegaan voor droge kleren. Kortom weer een heerlijke dag doorgebracht in de buitenlucht en genoten van al het moois wat de natuur te bieden heeft op meerdere vlakken.

Alle lezers wens ik vanaf deze plek hele fijne feestdagen en een gelukkig en voorspoedig 2012.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit
www.natuurlijkwild.nl

Hieronder nog een aantal foto's van deze dag op de Hoge Veluwe.


2 opmerkingen:

  1. Een mooie compilatie van je dag.Fijn dat je weer een dagje hebt kunnen ontspannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Te gek weer Tom ! Ik moet ook maar eens tijd maken om met de D200 te spelen :p

    gr,
    Dimitri

    BeantwoordenVerwijderen