maandag 16 juni 2014

Steenuilen

Vorige week voor de tweede keer in een hutje gezeten om het wel en wee van een steenuilen familie te kunnen bekijken. Dit steenuilen paartje heeft twee jonge uilskuikens in het nest die bijna zover zijn om uit te vliegen. Ook voor de eerste keer gezien dat er een muis gevangen werd en uiteraard ook de rek en strekoefeningen van de jongen.

Vanaf een paaltje wordt de omgeving afgespeurd naar wat te eten en op een gegeven ogenblik is het raak en duikt de uil het lange gras in om even later weer terug te gaan zitten op het paaltje, maar deze keer met een poot vol. Deze prooi, meestal een muis, maar soms ook een mus wordt vakkundig uitgeperst tot er geen leven meer in zit.

Soms even een handje, sorry snaveltje, geholpen door de strot van het slachtoffer door te bijten. De buit wordt dan ergens opgeborgen, aangezien de jongen niet gevoerd werden op het moment dat ik er was en de ouder uil een tijdje later weer met lege poten terug kwam om verder de omgeving af te speuren naar prooi. Weer wordt vanaf hetzelfde paaltje de omgeving weer afgespeurd naar voedsel, maar helaas was er op dat moment niets meer te vinden. Dan maar de boom in voor een ander gezichtspunt en dat was blijkbaar beter. De uil verlaat de boom razendsnel en veel te snel voor mijn zicht zie ik de uil verdwijnen en laag over het erf scheren en een kleine halve minuut later zit de ouder uil op een nadere paal met een mus in de poten.

Mijn zicht op de paal werd helaas wat gehinderd door groen wat er voor stond. Maar de prooi was duidelijk zichtbaar te zien. Een mus. Deze moet dus gegrepen zijn tussen het moment van het verlaten van de boom en het weer op de ander paal gaan zitten. Dit zou haast in de vlucht gebeurd moeten zijn.
Ook de jongen lieten zich in de loop van de dag bewonderen. Een van de twee heeft een oog wat niet helemaal goed is en ook nauwelijks zichtbaar is. Dit was overigens wel degene die zich vandaag het best liet bewonderen. Zowel op de takken van de oude boom waar de nestkast in hangt als ook van zeer dichtbij op een andere nestkast in een knotwilg. Onder begeleiding van de eigenaar was dit uiltje tot zeer nabij te benaderen. Zat niet op een fraaie plek maar door een beetje te spelen met het standpunt was er een foto te maken die toch nog wel leuk lijkt doordat hier het uiltje verscholen tussen de takken en bladeren lijkt te zitten.

Hieronder nog een paar foto's van deze uilenfamilie als afsluiting van deze weblog.

Tot zover deze uilenblog graag tot een volgende keer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit








maandag 9 juni 2014

Macro in de Betuwe

Een dag voor we met de fotoclub naar de Biesbosch zouden gaan om samen met Marco de Paauw het gebied in zijn boot te doorkruizen ben ik een aantal uren naar een mooi natuur gebiedje geweest in de Betuwe.
Was getipt dat er veel Sint Jansvlinders zouden zitten en dat gecombineerd met de fraaie orchideeën die er staan ben ik maar bijtijds die kant opgetogen. Was wel snikheet maar dat merk je in de auto nog niet zo erg. Maar toen ik uitstapte werd het me duidelijk dat het echt erg warm was. Dit is meestal niet gunstig voor de foto's van insecten omdat die dan heel erg beweeglijk zijn en zelden echt lang blijven zitten. Wat me wel weer duidelijk is geworden is dat dit gebiedje een enorme soortenrijkheid bied. Vele soorten vlinders, libellen en juffers gezien. Zelfs nog een jonge vos gespot die in de buurt van zijn burcht aan het rondstruinen was.

De foto's hierboven tonen een Gewone Oeverlibel(f) en een Grote Keizerlibel(m)

Alleen is 's middags rond vier uur niet het meest ideale tijdstip om te gaan fotograferen. Nog maar weer eens een keer 's morgens vroeg daar heen gaan. Bijgaand als afsluiting nog wat andere foto's. Let wel de twee eerste foto's hieronder zijn bewerkt met NIK-filters. Dit is een programma waarmee je bepaalde effecten op foto's kunt toepassen. Bij deze twee is er een rand om de foto's gemaakt met een kleur uit de foto's zodat er een beetje dromerig beeld ontstaat. De foto's zelf zijn gemaakt door het onderwerp, hier de orchidee met behulp van een reflectieschermpje in de schaduw te zetten en de achtergrond is het gras/bloemen etc welke door de zo'n belicht worden. Door nu wat over te belichten krijgt je onderwerp de correct kleur/belcihting en wordt de achtergrond overbelicht waardoor deze zacht. Het vage wordt bereikt door gebruikt te maken van een open diafragma.


Tot zover deze blog graag tot een volgende keer.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit