maandag 4 februari 2013

Natuurpark Lelystad - De otter

Zoals beloofd in de vorige blog zou er een vervolg komen. Bij deze dus. Natuurpark Lelystad is een fraai park om eens lekker doorheen te wandelen op een zonnige zondagmiddag. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een doordeweekse dag omdat het dan toch wat rustiger is. Het natuurpark is in de jaren '70 van de 20e eeuw aangelegd als natuurrijk recreatiegebied voor de inwoners van Lelystad en als een soort buitenverblijf voor Artis. Het park speelt ook een rol in fok- en herintroductieprogramma’s van bedreigde diersoorten als het Przewalskipaard en het Pater Davidshert.
Al wandelend door het park kun je de bewoners tegenkomen, maar voor sommige moet je wel goed zoeken wil je ze zien. Het park herbergt edelherten, ooievaars, Pater Davidsherten, wisenten, otters, ganzen, wilde zwanen en ook elanden. Ik ging er heen voor twee diersoorten. In eerste instantie is dat de otter. In het natuurpark zijn twee otter-rassen aanwezig. De normale Europeesche otter en de de Aziatische Kleinklauwotter. De laatste is de meest actieve overdag en is dan ook een ware attractie om naar te kijken. En met sneeuw is het helemaal fraai. Alle losse takjes en sprietjes etc. die er liggen, liggen nu onder een laagje sneeuw en maakt het kijken wat rustiger. Dat maakt ook het fotograferen een stuk leuker maar ook moeilijker met die hele witte omgeving. Aangezien deze diertjes een vast route hebben bij het lopen, was het in spelen op een leuke plek voor foto's makkelijker dan anders. Echter zat er wel een hek tussen waardoor ik af en toe de mist in ging met de autofocus als er een paal van het hek net voorbij schoot. Bijgaand toch een aantal plaatjes van de kleinklauwotter.

Op de uitkijk.                Slaapverwekkend, dat poseren.

Op stap........

En wat doe je als je als otter last hebt van koude voeten. Dan ga je gewoon op je rug liggen.

De laatste foto is overigens van de Europeesche Otter. Een van de verschillen waar je dat goed aan kunt zien zijn de poten. Aan die van de Europeesche otter zitten nagels die de kleinklauwotter nauwelijks heeft, zoals op de op een na laatste foto te zien is. Als laatste nog eentje van een wilde zwaan. Een van de wilde zwanen die op dat moment in het park verbleef.

Wilde zwaan@jos Hopelijk heeft het wachten niet te lang geduurd.

Tot de volgende keer.
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit


Europeesche OtterLekker dat zonnetjeDrie op een rijOpschieten jongens, bijna etenstijd.Op onderzoek


Geen opmerkingen:

Een reactie posten