zondag 29 januari 2012

Dagje Lauwersmeer

Eindelijk zover om wat meer te vertellen en te laten zien van een van de laatste dagen van vorig jaar toen ik een dagje Lauwersmeer of eigenlijk iets meer Friesland en Groningen in de buurt van het Lauwersmeer "opgedrongen" kreeg. Een aantal jaren ben ik er twee dagen in februari of maart heen geweest om daar foto's te maken. Door omstandigheden ben ik er de afgelopen twee jaar niet echt aan toe gekomen en door een toeval had ik de kans om eind vorig jaar toch even iets van het gemis goed kunnen maken. Ook hoop ik begin dit jaar nog een paar dagen te kunnen plannen in dat gebied om me weer even fotografisch uit te kunnen leven.

In mijn vorige blog had ik al iets laten zien van dat dagje of eigenlijk ietsjes meer. Dat waren de nachtfoto's van de Eemshaven. Toen had ik beloofd om ook wat foto's te laten zien van de natuur in de omgeving daar. Ik ga dat in twee stukken doen. Eentje is een special om het zo maar te zeggen over een beest wat ik daar tegen gekomen ben en welke iedereen wel eens eerder gezien heeft. Over de overigen plaatjes gaat dit verhaaltje. In de middag daar aangekomen en eerst even langs Holwerd gereden omdat er bij de haven van Holwerd redelijk veel mooie vogelplekjes zijn waar je allerlei soorten (zee)vogels tegen kunt komen. De auto op de parkeerplaats neergezet en ben er toen gaan rondlopen. Eerst weer een stuk richting vasteland omdat het water nog wel wat laag stond en er veel waadvogels liepen. Echter het water kwam snel hoger en het stuk was ondergelopen en alle vogels weg. Dan maar even weer terug en achter de parkeer garage langs. Daar was meer te zien. Grote groepen Scholeksters op de parkeerplaats, maar ook in de graslanden vlogen de scholeksters op en daarnaast ook een hele grote groep Kluten. Als laatste kwam ik ook een aantal vogeltjes tegen waarvan ik niet zo een twee drie de naam wist. Ik vermoedde dat het Piepers waren.
De Water- of Oeverpieper (Wie weet het)

Navraag bij deskundigen leverde op dat het misschien een waterpieper zou kunnen zijn. Zou mogelijk ook een oeverpieper kunnen zijn. Maar dat verschil schijnt heel moeilijk te zien te zijn. Toch weer een soort die niet op mijn lijstje stond. Weer eentje erbij dus.
Langzaam aan weer terug gelopen richting de auto.
Zonsondergang in Holwerd

Uiteindelijk toch maar besloten om eerst even een bakkie thee te drinken in het havenrestaurant. Een besluit waar ik achteraf toch heel blij mee was. Na de thee, op richting auto maar op dat moment brak de grijze lucht die er de hele dag geweest was open en leverde een spectaculair schouwspel van alle tinten oranje. Dat moest vastgelegd worden. Helaas voor mij stond de wind recht op de kust zodat het water steeds tegen de lens aan kwam. Leverde helaas wat mindere foto's op.

Toen doorgereden naar mijn overnachtingsadres daar mijn spullen neergezet en door naar mijn afspraak voor die dag.
De volgende dag bijtijds weer op en naar het Lauwersmeer gereden om daar rond te kijken en te rijden. Als eerste de haven van Lauwersoog in. Dat is altijd mijn vast beginpunt van een dag Lauwersmeer. Vaak zitten er in de haven allerlei leuke soorten. Ook deze keer was er weer het e.e.a. te zien.
Steenloper
Te beginnen met de steenlopers die vlak bij de auto aan het rondscharrelen waren. Ook Eiders en een Dodaars waren aanwezig. Waarvan die laatste de strijd aan ging met een garnaal en die uiteindelijk ook gewonnen heeft. Op het eind van het havenbezoek ook nog wat zeehonden ontmoet net buiten de haven, die ook nog wel even mee wilden werken voor de foto.
Dodaars met garnaal


Roodhalsgans tussen de brandganzen
Na de haven even vlug naar Ezumakeech gereden. Er waren voldoende vogels op het water maar velen waren ver weg. Dus maar besloten om terug te gaan en af te zakken via de Groningse kant. Echter op de weg naar de grote weg zag ik in de weilanden grote groepen brandganzen lopen, even de auto langs de kant gezet. Op een gegeven ogenblik liep daar een wat aparte kleur gans tussen. Die was voor mij nieuw. Een gans met een rode voorkant. Volgens de kenner was dit een roodhalsgans. Klonk niet onlogisch. :)
Na weer langs de haven van Lauwersoog gereden te zijn dan nu afgezakt langs de Groningse zijde binnendoor over de Strandweg. De eerste stop was vlak voor de bocht naar het Nieuw Robbengat. Zag daar een Grote Bonte Specht in de bomen zitten. Een poging waard dus. Na wat heen en weer fladderen van de Specht en er dus achteraan hobbelen ging de specht eindelijk vrij zitten. Weliswaar wat hoger in de boom maar gaf me toch de gelegenheid om bijgaande foto te maken. Hierna verder afgezakt en even aan de overkant van de weg gekeken bij het Marnedorp. Het oefendorp voor de militairen om te oefenen in stadsgevechten en situaties op de grond. In de bomen naast de weg zaten vele kraaien en bij nader bekijken bleken er ook een aantal bonte kraaien tussen te zitten. Alweer een nieuwe soort voor mij. Op een gegeven ogenblik vlogen ze weg naar de overkant van de weg. De auto dus maar gestart en er achter aan om te kijken of er nog een leuk portretje van de maken was. Was natuurlijk wel de moeite waard om dat te proberen. Dus de Strandweg weer op, op zoek naar de bonte kraaien. Die bleken een eindje verderop in het waterige weiland te zitten en waren redelijk te benaderen vanuit de auto.
Groep kraaien

Bonte kraai
Uiteindelijk was het weer tijd om richting huis te gaan. Heb al met al toch weer twee geweldige dagen gehad die zeker de moeite waard zijn om te herhalen en dat is ook de bedoeling dat het dit jaar gaat gebeuren. Een aantal nieuwe soorten en ook een stel bekende soorten, die ook weer de moeite waard zijn om weer te ontmoeten. Binnenkort hoop ik het laatste stuk te schrijven over deze dag. Deze zal geheel gewijd zijn aan een dier en opende voor mij een hele nieuwe wereld waar ik eigenlijk nooit zo over nagedacht had. Dit zal met name een fotoverhaal worden omdat foto's nu eenmaal meer zeggen dan woorden. Tot de volgende weblog.

Met vriendelijke groeten,
Tom Smit
www.natuurlijkwild.nl

En nog eentje om het af te leren.
Zeehonden in haven Lauwersoog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten