In mijn laatste blog was het onderwerp ook al min of meer dinertime. Echter toen onder een andere titel. Na een aantal weken veel uur gewerkt te hebben en weinig tijd gehad voor fotograferen heb ik vandaag de camera weer eens opgepakt en ben onze "natuurtuin" ingegaan om eens wat onderwerpen te gaan zoeken voor wat macrofoto's. Ik wilde wat gaan spelen met flits. Normaal gesproken gebruik ik voor macrofoto's al snel de macro twin flitser, maar ik heb er nu bewust voor gekozen om dat eens niet te doen en gebruik te maken van mijn gewone flitser. Deze flitser heb ik wel voorzien van een diffuserkap om het licht wat te spreiden. Bij het doorlopen van de velden in mijn tuin kwam ik een larve van een lieveheersbeestje tegen op een grashalm. Deze meegenomen en in een potje gezet zodat de halm mooi rechtop bleef staan. Reden waarom de larve in deze halm zat werd mij al vrij snel duidelijk, namelijk een aantal lekkere vette bladluizen.
Nu dus aan de slag. Flister en fototoestel klaar gemaakt en in positie gezet. Gelukkig levert men bij de flitser een voetjes waarmee je hem makkelijk op een tafel of zo kan neerzetten. Mijn macrolens op het toestel en aan de slag.
Ik trof de larve aan toen hij net met zijn diner bezig was, namelijk zo'n lekkere bladluis. De bladluis spartelde nog wel tegen maar had geen schijn van kans in de kaken van de larve en dat het een smulpartij was blijkt wel uit het feit dat de kop van de larve helemaal onder de restanten van de bladluis zat. Na de maaltijd moest er natuurlijk even lekker uitgebuikt worden en ging de larve rustig op de halm zitten. Echter na enige tijd kwam er weer beweging in en wel richting larvetoilet, oftwel wat er in gaat moest er ook weer uit.
En toen dat eenmaal gebeurt was moest er ook weer opnieuw eten in en ging de larve weer op pad, op zoek naar nieuwe bladluizen. Ze leken hem echter al in de gaten te hebben. Althans zo leek het wel. Uiteindelijk de larve maar weer netjes in het gras teruggezet.
Wat later vond ik ook nog een larve op een bramenstruik in de tuin. Ook deze larve meegnomen. Aangezien het blad aan een wilde scheut van de struik zat gelijk de hele scheut afgeknipt en meegenomen. Wat me bij de eerste paar foto's van deze larve opviel was het feit dat deze een andere tekening had dan de voorgaande. Weet niet of dit verschil veroorzaakt wordt doordat deze larve in een andere levensfase zat dan de voorgaande of dat het een andere lieveheersbeestjessoort (met scrabble zou ik met dit wordt gelijk gewonnen hebben denk ik) was die hieruit zou moeten komen. Hieronder twee foto's van de andere larve.
Het verschil in rode elementen van dit stekelfiguur vielen mij hier op. Bij de eerste larve (die hierboven aan het diner) heeft slecht twee rode lijnen op zijn lijf van vier elementen lang.
Ook valt hier weer gelijk de kleine scherptediepte op die je bij dit soort foto's hebt ondanks het diafragma van F14.
De tweede larve heeft een rode rechthoek van stekelelemten op zijn lijf en dan ook nog eens vijf stekelrijen lang in plaats van vier bij de vorige. Ook het feit dat zo'n larve zo stekelig is was me zeker niet opgevallen zonder mijn macrofoto's. Is fotografie toch nog ergens nuttig voor.
Mocht iemand hier meer info over weten dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groeten,
Tom Smit
Deze twee bovenstaande foto's zijn wat resultaten van de testjes met de flitser. Deze is onder het blad aangebracht waardoor de structuur van het blad mooi naar voren komt. Bij de zwart wit foto vind ik dat fraaier naar voren komen dan bij de kleurenfoto.
En zo wordt je flitser als startbaan gebruikt als je even niet oplet.